There's no excuse to be bored. Sad, yes. Angry, yes. Depressed, yes. Crazy, yes. But there's no excuse for boredom, ever. (Viggo Mortensen)

středa 27. února 2013

O užitné hodnotě ovcí

Jsou laboratoře, ve kterých se dá najít mnoho zajímavých látek, a co hůř, jsou laboratoře, ve kterých nafasujete alchymistické návody, podle kterých máte ony tajemné substance zpracovat v cosi hodnotného.

A tak mísíme obsahy tajemných stojatek, mimo doslech vrchního alchymisty o této činnosti trousíme poznámky, které ne vždycky překypují úctou, a řečený vrchní alchymista chodí kolem a čas od času vhodně mířenými otázkami testuje naše povědomí o řemesle.

"Z čeho se dělá adeps lanae hydrogenatus?" táže se zvídavě jednoho kolegy.
Tento vypadá poněkud zaskočen, ale otázku neprodleně řeší: "Z adeps lanae? Čili z tuku z ovčí vlny?"
Vrchní alchymista je asi mírně zklamán správnou odpovědí, neb pokračuje: "A z čeho se získává adeps lanae?"
Kolega už našel ztracený vnitřní klid: "Z ovčí vlny." A odhaliv směr otázek páně alchymisty, dokončí řetěz bez nápověd: "A ovčí vlna je z ovcí."

***

O týden později se pracuje zase s jinými recepturami, a dojde mimo jiné i na jecoris aselli unquentum compositum, čili složenou mast s rybím olejem.
Mícháme, mícháme, tušíme, že lepší už to nebude, a chceme výsledek odevzdat. A tak si vyčíhám vrchního alchymistu a bez zbytečných řečí zaútočím.

"Jak máme adjustovat tu mast s tou rybou?"

(A toto bych si měla pětkrát přeříkat vždycky, než se půjdu pobavit na facebookovou stránku Hlášky z lékárenského prostředí.)

Žádné komentáře:

Okomentovat