There's no excuse to be bored. Sad, yes. Angry, yes. Depressed, yes. Crazy, yes. But there's no excuse for boredom, ever. (Viggo Mortensen)

středa 25. ledna 2017

O islandském ubytování

(spíš poznámka než článek)

Ani jsme to moc nerozmýšleli - pro tuhle expedici spaní pod stanem nepřipadalo v úvahu, hotely se zdály dosti drahé a na hostelech mi nesedla myšlenka dalších lidí v mé ložnici, čili jsme zvolili ubytování přes AirBnB, se kterým máme samé dobré zkušenosti.

Oproti jiným zemím, kde jsme AirBnB využívali, měli naši islandští hostitelé jednu zajímavost navíc - zpravidla nechávali klíč od bytu v malém trezůrku, ke kterému nám prostě sdělili kód. Čímž jednak odpadá dohadování o konkrétním čase a stresy, co se stane, když zabloudíme, a druhak se dá (po domluvě) přijít úplně kdykoliv - třeba ve tři ráno, když vám tak přiletí letadlo.
(Ta možnost je velmi reálná, zvlášť když se snažíte udržet cenu letenky co nejníž.)

V praxi to taky znamenalo, že tři z pěti hostitelů jsme nepotkali vůbec a čtvrtého jen náhodou. Trochu mě to mrzelo, protože zajímaví lidé jsou jedna z věcí, které mě na AirBnB baví, ale nemůžu se jim divit. Přes léto je na Islandu víc turistů než Islanďanů. Musí to být únavné.

Kdybyste někdo náhodou hledal pohodlné ubytování v centru Reykjavíku, krásný byt v Akureyri nebo chatu ve vřesovištích s úchvatným výhledem blízko Golden Circle, můžu poradit.


Pokud se rozhodnete na Islandu stanovat, napadá mě jediná věc - jestli jste dostatečně odolní, zkuste přespat v kempu u paty vodopádu Skogafoss. Musí to být fascinující zážitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat