There's no excuse to be bored. Sad, yes. Angry, yes. Depressed, yes. Crazy, yes. But there's no excuse for boredom, ever. (Viggo Mortensen)

pondělí 14. srpna 2017

Půl noci pod širákem

(další vydání občasníku Táborový kaleidoskop aneb Kdyby mě někdo hledal, jsem u sušáku)

Smutně jsem se zamyslela nad tím, kdy jsem byla naposledy na celém táboře, poctivě od stavby po bourání. Éééhm. V roce 2013. Od té doby se snažím alespoň víkend ulovit a podívat se, jak se beze mě dámám daří. Letos to byly tři dny, tedy dvě noci. Dokonale strávený čas.



Večer před odjezdem je dvojnásob chaotický než obvykle. Nejenže balím - téměř každou položku vážím. Objevila jsem totiž vrcholový úkol Lehká výzbroj. Těch pár věcí, které se bojím hodit na kuchyňskou váhu (třeba spacák), dohledávám po návratu na internetu, a dobře že tak. Po sečtení všech vah (a zjištění, že něco jsem psala v gramech a něco v kilogramech) je nabíledni, že jsem vlekla na hřbetě osmnáct kilo.
Ale za ty svemy to stálo.

Usilovně umlčuju četné nabídky, že pro mě někdo na nádraží dojede autem, a též připomínky, že z onoho nádraží mě taky může nablížit autobus. Já si to chci projít pěšky. S osmnáctikilovým kletrem na zádech. Protože příroda, čas na sebe, ten klid a kyslík, a Annapúrna, a tak vůbec, že jo.

Dorazím kolem svačiny, opřu si batoh o sloup jídelny, řeknu "ahoj vespolek" a je to. Jsem na táboře. Takhle snadno. Ohromně si užívám pocit, že sem patřím, a jdu pomoct službě se zeleninou k večeři.

Večer se vyvléknu z účasti v týpý, protože na programu je hra obsahující neustálou výměnu jmen. Moje šance na to, že si nová děcka zapamatuju jmény, se i tak blíží nule, ale tahle kratochvíle by ji poslala do mínusu.

S večerkou konstatuju, že jsem si asi uhnala mírný úžeh a že se mi nechce v tomto stavu řešit, jaké bude přes noc počasí. Uložím se ke spaní ve vylidněném týpý a usínám s pohledem upřeným skrz kouřový otvor.

Učím děcka prstovou abecedu a dělám padoucha v etapě celotáborovky. Záporné role mě ohromně baví.

Na večerním nástupu zjistím, že si ty slova večerky pamatuju pořád. Juch.

Z úžehu jsem se zdárně vykurýrovala, obloha září, a tak se rozhodnu, že alespoň tu jednu noc pod širákem si dát musím. Házím si karimatku vedle táborového sušáku a uspávají mě hučící borovice.

Nad ránem zjistím, že mi do celty ťukají malé kapky. To padá rosa, to zaspím, říkám si a přetahuju si celtu přes hlavu. V příštím okamžiku mi dojde, že rosa ve skutečnosti odnikud nepadá, vyletím ze spacáku a s náručí plnou spacích propriet si to metu do týpý. Do pěti minut se rozprší docela pěkně a do týpka se hrne další nocležník, kterého to vyhnalo pro změnu z houpací sítě.

Po nástupu si mám spísknout tábor na svůj program. Jako obvykle nikdo netuší, kde je píšťalka, takže nakonec stojím v louce se svou krojovou košilí schmoustanou v ruce, protože než bych tu píšťalku odvázala, to bych už mohla rovnou pískat svačinu.
A pak velkou část tábora učím jedno ceilí a kosntatuju, že tenhle tábor, to je samý taneční talent!

Pomůžu s přípravou oběda, strávím báječný polední klid v jídelně, během kterého se dvakrát rozbrečím smíchy, a pak je čas vyrazit. Osmnáct kilo (mínus nějaké jídlo) na záda, šátek na hlavu, ať to vypadá jak to vypadá, a zpátky do lesů.

Ničeho nelituju, bylo to perfektní.
Snad až na ten úžeh.

Žádné komentáře:

Okomentovat